Ben je aan het twijfelen om jij of u te gebruiken in je teksten? Dat is een doodnormale vraag, maar er bestaat helaas geen pasklaar antwoord op. De keuze om te schrijven met “jij” of met “u” is echter wel zeer belangrijk. Als je van SEO teksten schrijven jouw beroep maakt, zal de klant je meestal vertellen wat hij wenst. Zakelijke klanten zullen meestal voor “u” kiezen, maar andere personen verkiezen meestal “jij”. Ook is het mogelijk dat een klant vraagt om in de derde persoon te schrijven.

Jij of u in 1 tekst

Wat je ook kiest, zorg er steeds voor dat je in 1 tekst altijd hetzelfde gebruikt. Wanneer je dus kiest voor “je”, gebruik dan enkel: je, jij en jouw. Hetzelfde geldt voor “u”. In dit geval gebruik je enkel: u en uw. In 1 tekst mag je “je” en “u” zeker niet samen gebruiken. Beide vormen door elkaar mengen, is dus verboden! Dit komt heel slordig en onprofessioneel over. Lees je teksten dus telkens goed na, zodat je beide vormen niet door elkaar gebruikt.

Jij of u: een voorbeeld

Jij of uJe kan eenzelfde zin dus op verschillende manieren schrijven. Hier volgt een voorbeeld:

  • In het centrum van de stad, zijn er leuke eetgelegenheden.
  • In het centrum van de stad, vind je leuke eetgelegenheden.
  • In het centrum van de stad, vindt u leuke eetgelegenheden.

Zoals je ziet, is het mogelijk om een zin op verschillende manieren te schrijven. Als je klant geen wensen doorgeeft, kan je zelf kiezen op welke manier je een tekst schrijft. Je doet er in dit geval goed aan om te schrijven in de vorm waarbij jij jezelf het beste voelt. Persoonlijk verkies ikzelf “jij” en “je” boven “u”. Ik vind namelijk dat dit vlotter leest en dat dit beter overkomt bij de lezer, maar wat jij verkiest, hangt dus ook van jouw persoonlijke smaak en voorkeur af!