De zoekmachines, waaronder Google, hechten veel belang aan de manier waarop een tekst geschreven is. Zowel de inhoud, als de structuur van de tekst is van groot belang. Een van de items waarmee zoekmachines rekening houden, zijn opsommingen. Zij vinden het een pluspunt als er minstens 1 opsomming in de tekst voorkomt. Opsommingen in een tekst mogen dus zeker niet ontbreken!

Opsommingen in een tekst: voorbeeld

Ik denk dat iedereen opsommingen kent, maar toch wil ik hierover een voorbeeld geven. Als we het hebben over 4 seizoenen, dan kunnen we volgende opsomming maken:

  • herfst
  • winter
  • lente
  • zomer

Bovenstaande opsomming bestaat gewoon uit vier woorden, maar ook mag je meerdere woorden gebruiken in een opsomming. Als we een opsomming maken over de verschillende witte herdershonden die er bestaan, dan is het volgende correct:

  • Canadese Witte Herder
  • Zwitserse Witte Herder

Wanneer je een tekst schrijft, doe je er dus goed aan om een opsomming in de tekst te verwerken. Uiteraard is dit geen verplichting, want niets is verplicht! Er zijn alleen maar richtlijnen die je kan gebruiken bij het schrijven van een tekst. Echter is het gebruik van opsommingen in een tekst zeker en vast een pluspunt.

Opsommingen in een tekstOpsommingen in een tekst en het gebruik van opsommingstekens

Bij het gebruik van opsommingen moet je er rekening mee houden dat het echt opsommingen zijn en geen zinnen. De tekst na een opsommingsteken moet beknopt zijn. Gebruik dus ook geen punt op het einde van een opsomming. Niet alleen zoekmachines houden van opsommingen. Ook mensen vinden het leuk als er een opsomming in een tekst staat. De reden hiervoor is dat het overzichtelijk is, maar ook dat het gemakkelijk en snel is om te lezen.

Wat tevens van zeer groot belang is, is dat je gebruik maakt van opsommingstekens. Typ dus niet gewoon een sterretje, of een ander teken, maar zorg echt voor opsommingstekens! Ook de zoekmachines controleren of het echt opsommingstekens zijn. Wanneer je opsommingstekens in HTML wenst te typen, kan je deze HTML handleiding volgen.