Als je een tekst schrijft die nadien op het internet gepubliceerd wordt, dan mag deze natuurlijk niet boordevol fouten staan. Een tekst dat vol fouten staat, komt zeer onprofessioneel over. Tegenwoordig bestaan er verschillende mogelijkheden om teksten op fouten te controleren. Een tekst controleren op fouten mag je zeker niet vergeten als je tekstschrijver bent of wordt!

Tekst controleren op fouten in MS Word

De spelling- en grammaticacontrole in MS Word is een aanrader. Je hoeft enkel en alleen je gewenste taal in te stellen en MS Word doet de rest voor jou! Je taal instellen doe je als volgt:

  • Selecteer alles in je document (dit kan gemakkelijk via “Ctrl a”)
  • Klik in de statusbalk op je taal:

Statusbalk taal

  • Vervolgens opent er een venster waarin je een taal moet kiezen
  • Activeer de juiste taal

De gewenste taal kan je ook instellen via het menu-onderdeel van MS Word: “Controleren” en vervolgens “Taal instellen”. Op het ogenblik dat je taal is ingesteld, controleert MS Word je document op fouten. De taakbalk geeft een icoontje weer indien er fouten zijn gevonden. In dat geval verschijnt het volgende icoon:

Fouten gevonden

Als je op dit icoon klikt, doorloopt MS Word alle fouten in je document en kan je deze ineens aanpassen. Indien je liever niet via de taakbalk werkt, kan je opnieuw terecht in het onderdeel “Controleren”. Hier klik je vervolgens op “Spelling- en grammaticacontrole”.

Tekst controleren op foutenTekst controleren op fouten: de of het en andere vragen

De website woordenlijst.org kan je gebruiken als je een schrijfwijze wilt controleren. Ook indien je twijfelt tussen “de” of “het” kan je deze voorgenoemde website gebruiken. Tevens is de website taaladvies.net een aanrader om te raadplegen! Neem zeker eens een kijkje op deze website, want je vindt er een heleboel interessante weetjes omtrent de Nederlandse taal. Tussenklanken, d, t, dt, Engelse werkwoorden, tijdsaanduidingen, klemtonen, klinkers, merknamen, enzovoort: het zijn maar enkele voorbeelden van alles wat je op taaladvies.net vindt!