Als je start met het schrijven van een tekst, moet je een zoekwoord definiëren. Dit zoekwoord wordt vaak ook “keyword” genoemd, naar de Engelstalige benaming ervan. De bedoeling is dat je met dit zoekwoord gevonden wordt in zoekmachines zoals Google, Yahoo, Bing, enzovoort. Als je goed wilt scoren in de zoekmachines, moet je dus eerst een zoekwoorden onderzoek uitvoeren. Hierbij kan de Google Zoekwoordplanner je helpen. Vervolgens moet je de zoekwoorden op de juiste manier plaatsen. In de volgende paragraaf lees je meer over: “waar zoekwoorden plaatsen?”.

Waar zoekwoorden plaatsen: een overzicht

Een zoekwoord kan uit één of meerdere woorden bestaan. Vervolgens moet dit zoekwoord ongeveer 1 à 2% in de tekst voorkomen. Echter mag dit percentage tussen 0,5% en 2,5% liggen, maar uit onderzoek blijkt dat een percentage tussen de 1% en 2% het beste is. Daarentegen is niet alleen dit percentage belangrijk, maar ook zijn de plaatsen waar het zoekwoord in de tekst voorkomt erg belangrijk! Het zoekwoord laat je daarom als volgt terugkeren in de tekst:

  • In het begin van je hoofdtitel
  • In het begin van minstens één andere titel
  • In de eerste paragraaf van je tekst
  • In de beschrijving en de bestandsnaam van afbeeldingen
  • In de meta titel en de meta omschrijving (als het om een website gaat)
  • In de URL (als het om een website gaat)

Het is belangrijk om te weten dat je in 1 tekst meerdere zoekwoorden kan gebruiken. Wanneer je een nieuwkomer bent in het schrijven van SEO teksten, start je uiteraard beter met slechts 1 zoekwoord. Achteraf kan je nog steeds extra zoekwoorden in je tekst inbouwen.

Waar zoekwoorden plaatsen: een voorbeeld

Dit artikel verduidelijkt het gebruik van een zoekwoord. Ik heb namelijk gekozen voor het zoekwoord “waar zoekwoorden plaatsen”, hetgeen 1,3% in deze tekst voorkomt, namelijk: 5 keer in de tekst (1 keer in de hoofdtitel wordt niet meegeteld). Het zoekwoord komt voor in de hoofdtitel, de ondertitels en staat telkens vooraan in de titels. Ook komt het zoekwoord in de eerste paragraaf van dit artikel voor. Tevens heb ik de URL, de meta titel en de meta omschrijving met dit zoekwoord opgebouwd. Dit zie je op de volgende afbeelding:

Waar zoekwoorden plaatsen

Bovenstaand voorbeeld is een figuur. Deze werd opgeslagen met mijn zoekwoord als bestandsnaam en werd vervolgens ook met deze beschrijving in het artikel ingevoerd. Dit artikel werd dus helemaal geoptimaliseerd met zoekwoord “waar zoekwoorden plaatsen”.